Bewegende beelden - Van Ambachtsschool tot O.R.S Lek en Linge

Ga naar de inhoud

Bewegende beelden

Filmbeelden
Guus de Vries, leraar meubelstofferen, had als hobby smalfilms maken. Onderstaande twee films zijn o.a. bewaard gebleven en geven een goed beeld van het Culemborgs technisch onderwijs in de jaren vijftig en zestig. Ze zijn helaas zonder geluid. Vandaar de uitleg bij de beelden voor de geïnteresseerden bij de link hieronder. Deze is overigens ook te zien naast het filmpje bij Youtube bij "meer info".

Legendarisch zijn de spreuken in de aula van het eerste schoolgebouw: Hij, die een Ambacht heeft gheleert, die vindt de Cost waer hij verkeert en Pak aan of Pak in! Ze zijn nog steeds van deze tijd.

Klik hier voor uitgebreide beschrijving van bovenstaande films van Guus de Vries.

Unieke beelden van de bouw van de nieuwe Technische school aan de Willemslaan.  (Weer met dank aan Guus de Vries en zijn zoon Han, die alles gemonteerd heeft!) Eerst zie je het toennmalige schoolbestuur zich buigen over de werktekening, natuurlijk met een dikke sigaar erbij. Dat kon toen nog.... Leuk is ook de uitgebreide maquette die de leerlingen gemaakt hadden van zowel de bestaande als de nieuwe school. Wat moet het een klus zijn geweest zo'n groot gebouw neer te zetten.
Musical verzorgt door het Da Vinci theater n.a.v naamgeving in 1985 van de Da Vinci Scholengemeenschap in Culemborg
Eind november 1986 presenteerde het Da Vinci Theater van SG. Da Vinci in Culemborg de musical "Pinguïn Aid". Dit ludieke mengsel van muziek, zang en dans werd door eigen personeel bedacht en uitgevoerd. Tijdens de uitvoering trad directeur Kools op, als Siem de Brabander, als begaafd zanger met het lied "Waarom fluister ik je naam nog....?" (Zie rond 67 minuten!) Ook Peter van Maastrigt vertolkt een magistraal Rock& Roll nummer.
Op 12 juni 1992 organiseerde de leerlingenvereniging De Spoed, onder leiding van David van Leeuwen en met medewerking van de schoolband New Power Session, een Black & White-feest.


Met toestemming van David zijn dit de filmpjes die de webmaster daarvan op Youtube heeft geplaatst:

Op 17 december 2010 vond op de Willemslaan een afscheidsconcert plaats voor alle docenten en leerlingen die hier twee jaar met veel plezier hebben gewerkt. Ook dit concert is op Youtube te zien.

Marcel Gorter, docent Duits aan Lek en Linge, is de producent van deze zeer gedetailleerde videofilm van de schoolgebouwen aan de Willemslaan in Culemborg in de zomer van 2007. Vier  jaar later zou het gebouw gesloopt worden, vanwege betonrot. Vanwege auteursrechten is de muziek van deze video helaas door YouTube verwijderd.
Helaas was er geen mogelijkheid voor oud-leerlingen en oud-collega's om afscheid te nemen van het schoolgebouw aan de Willemslaan. De webmaster heeft voor diegenen begin januari 2011 enkele malen het onttakelde schoolgebouw aan de Willemslaan bezocht en professorisch filmbeelden daarvan gemaakt. Iedereen kan tot in lengte van jaren op deze wijze nog herinneringen ophalen:
In verband met de sloop van het schoolgebouw aan de Willemslaan, werd dit kunstwerk op 17 mei 2011 van zijn sokkel gehaald en opgeslagen in het depot van aannemer Van Santen in Culemborg. Van deze gebeurtenis heeft de webmaster filmopnamen gemaakt die u hieronder kunt bekijken.
De sloop van het schoolgebouw aan de Willemslaan kwam eind augustus pas goed op gang en op 12 september 2011 stortte het laatste gedeelte ineen, waarvan u hieronder de filmbeelden kunt zien.
Terug naar de inhoud