Ontwerper Hanna Knol - Van Ambachtsschool tot O.R.S Lek en Linge

Ga naar de inhoud

Ontwerper Hanna Knol

Voorlopers > Huishoud- en Industrieschool > Glasappliquéramen
Per toeval raakte de webmaster in januari 2013 in contact met de ontwerper van de glasappliquéramen. Deze dragen wel de naam van Joop van den Broek, maar de ontwerper blijkt Hanna Knol te zijn. Ze stelt zich hier aan u voor:

"Hanna Poldervaart - geb. Knol - Amsterdam   1 Nov. 1934
Opleiding: Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (de latere Gerrit Rietveld Academie), afd. Edelsmeden (en Industriële Vormgeving ).     
Gewerkt bij :  v/h Hiemstra en Evenblij – Amsterdam:  Verlichting     
                       La Rinascente – Milaan:  Industriële vormgeving (La Rinascente is een groot warenhuis in Milaan met een eigen bureau voor industr. vormgeving).
                       Archi Interieur – Rotterdam: Verlichting
                       Glasindustrie van Tetterode : Amsterdam 1959 – 1966: Monumentale glazen ramen in glas appliqué techniek, gezandstraald en gedeeltelijk
                       opgeschuurd, smelttechniek enz.     
                       1966 – 2000  zelfstandig als edelsmid:  Moderne sieraden en 4 ambtsketens (Monnickendam, Pijnacker, Breukelen en Hendrik Ido Ambacht).
Het ontwerp voor de Huishoudschool in Culemborg bestond oorspronkelijk uit zes ontwerpen voor zes ramen. Later werd dit teruggebracht naar waarschijnlijk vier. Er zijn vijf van mijn ontwerpen bewaard gebleven, een is destijds ergens zoek geraakt.
Hier ziet u deze vijf ontwerpen. Wellicht herkent u nog het raam dat bij het uitnemen uit het gebouw aan de Meerlaan kapot is gegaan.
Op de website van scholengemeenschap Da Vinci zag ik de door mij ontworpen ramen terug. Zij werden daarbij beschreven als zijnde van Joop v.d. Broek. Van den Broek had de supervisie over de Kunstafdeling van de fa. Van Tetterode. Ik waardeerde hem zeer en heb ruim zeven jaar met veel plezier met hem samen gewerkt. De grote monumentale ramen ontwierp hij. De ramen die wat minder provocerend moesten zijn, voor bijv. particulieren, scholen, aula’s en dergelijke, ontwierp ik.
De ontwerpen werden meestal schaal 1 : 10 gemaakt. Ik maakte de werktekeningen zelf en meestal ook die voor de ontwerpen van Van den Broek. Hierbij wil ik graag opmerken dat de uitvoerders in de fabriek heel knap waren en ook onze waardering verdienen."

Mocht u nog vragen over bovenstaande hebben, neem dan contact op met haar via wjpoldervaart@gmail.com

Terug naar de inhoud