Herinneringen anonieme Molukse leerling 1968 - Van Ambachtsschool tot O.R.S Lek en Linge

Ga naar de inhoud

Herinneringen anonieme Molukse leerling 1968

Oude schoolherinneringen
De mooiste herinnering maakte ik mee in het oude schoolgebouw. Het nieuwe schoolgebouw, vanaf 1968 heb ik ook van dichtbij meegemaakt.
De fatale dodelijk auto ongeluk van meneer Blaauw en diens vrouw in  februari 1968, was erg verschrikkelijk. De hele school was in diepe  rouw.
Ik heb mooie herinneringen in het klaslokaal van meneer Blaauw op de  zolder van de eerste oude ambachtschool. Daar kregen we  meestal  kleiarbeid. De klei vloog ons om de oren. Ook gaf hij, meneer Blaauw,  ons algebra en technisch schetsen in die tijd.
De sterke- en spannende verhalen van meneer Haakmeester over zijn Indiëtijd, vergeet ik nooit! Meestal tijdens de les hield hij zijn verhaal,  en van les geven was helemaal géén sprake. Zijn klaslokaal, vaktekenen  en technisch schetsen, stond naast de timmerlokaal van meneer de Winter  en meneer de Vries in het oude Ambachtsschool.
In het houten barak lokaal van meneer Vermeulen (Nederlands en Algebra).  Oooohh, wat was het koud in de winter. Als ik mij niet vergis, stond er  een grote kachel in het houten barak. Meestal werd de ruimte van tevoren  warm gemaakt d.m.v. de oliekachel door één van de conciërge, meneer Van  Krieken of meneer Jansen.
Het bekende verhaal was ook als  adjunct-direkteur Den Adel nors binnen liep tijdens de les met de  roostervrije dagen in zijn hand. Iedereen blij natuurlijk, omdat men  wist dat er een vrije dag bekend gemaakt zou worden!!
Schoolreizen, met name bezoek aan bedrijven, waren in die tijd ook  leerzaam en boeiend. En natuurlijk, jaarlijkse schoolvoetbal op het  terrein van Vriendenschaar aan de Westersingel. Voorafgaand aan het  toernooi trainden we, o.l.v. meneer Wulterkens op het trainingsveld "De  Sleutel" van Fortitudo.
En nog veel meer van die mooie ouwe tijd op de Technische School om op  te noemen. Het is wel droevig en pijnlijk dat het schoolgebouw al  gesloopt is en dat veel van de oud-leraren niet meer in leven zijn. Een  grote leegte!!!   
Terug naar de inhoud