K. Eulink 1946-1947 - Van Ambachtsschool tot O.R.S Lek en Linge

Ga naar de inhoud

K. Eulink 1946-1947

Oude schoolherinneringen
De ambachtschool welke ik ging volgen, begon in de oude kleuterschool in de Goilberdingenstraat. Het eerste jaar was het improviseren met alles. De praktijklokalen bevonden zich op genoemde locatie, de tekenzaal was op de hoek van de Buitenmolenstraat boven een afdeling van de gemeentewerken. Theorie werd gegeven in een lokaaltje van het weeshuis.

Ik zat in de afdeling metaalbewerking waar de eerste lessen in vijlen gegeven werd. De inventaris was beperkt. Een elektrische boormachine was er nog niet en we hadden een oude draaibank die helemaal in elkaar gezet moest worden. Na een tijdje behelpen, kwamen de nieuwe machines.

Mijn klasgenoten kwamen overal uit de omtrek vandaan. Een jaar na de oorlog was het openbaar vervoer nog niet geregeld en kwamen de jongens op de fiets naar school, uit Everdingen, Hagestein, Beusichem, zelfs uit Kesteren!

Dit alles begon in 1946.

Het  was een leerzame tijd vooral omdat we ook zelf aan de inrichting van de klassen mochten werken. Omdat ik opgeleid werd als elektricien/instrument-maker kregen mijn collega-klasgenoot Gerrit v.d. Linden en ik de opdracht om een belleiding door alle klassen aan te leggen. Dit was in het 2e jaar, hiervoor moesten we op de zolder een loodkabeltje trekken en door de muren gaten maken om de kabel door te trekken. De zolder had nauwelijks licht, alleen een glazen dakpan moest iets verlichting verzorgen. Verder moesten we over de balken lopen, want ernaast was een strolaag waar het stucwerk aan bevestigd was. De latten moesten we niet aanraken anders zou de stuclaag loslaten. De eerste tijd waren we heel voorzichtig, maar gaten in de muur maken deden we met een hamer en klopboor. Plotseling werd het licht op de zolder en op de ladder kwam iemand naar boven: de directeur meneer van Buytene had in de deuropening van de bankwerkerei staan kijken, toen plotseling het plafond openbarstte en een lading kalk op zijn hoofd en schouders neerkwam. In mijn enthousiasme was ik met mijn schoen door de strolaag gegaan en had mijn directeur onder de stukken kalk bedolven…Hij was toen niet erg vriendelijk en we moesten meteen stoppen. Een paar dagen later konden we weer doorgaan.


Voor de metaalbewerking hadden we meneer Den Adel, een fijne leraar die als we een keer weinig zin hadden graag op de praatstoel ging zitten en vertelde over zijn vroegere werk op de Hembrug. Als je te veel kletste bij een klasgenoot gaf hij een brul:,,Ga wog bij die draaibank.’’ Maar hij was heel erg geïnteresseerd in wat je wilde en is met mij nog mee gegaan naar mijn eerste sollicitatie in Utrecht samen met een klasgenoot Hess van Dungen.
Ook mijn leraar De Leeuw die ons het smeden leerde was een fijne man. Hij leerde ons alles van het smidsvak en ik herinner hem als een sterke kerel met steeds een sigarettenpeuk tussen zijn lippen.

Heel veel heb ik geleerd van meneer Van Os onze tekenleraar. Vooral het handtekenen en het gevoel voor perspectief. Ik heb daar na 62 jaar nog steeds plezier van, want hij was het die mijn interesse aanwakkerde in schilderen en dat beoefen ik nu al 36 jaar als hobby!

In die tijd, 1946/48, heb ik verschillende docenten meegemaakt: o.a Den Adel, De Leeuw, Van Os , Sliepen,Vink, Post, Faber en natuurlijk Van Buytene.

Na de ambachtsschool was er de Avond-Nijverheidsschool als aanvullende opleiding in tekenen en praktijk, welke ik tot 1950 volgde.



Dit was mijn klas 1B na afsluiting van het eerste jaar .De foto is voor de school in de Goilberdingenstraat gemaakt.
Op de achterste rij v.l.n.r.: Gerrit v.d.Linden, Floris v.Es, Doris Goes, Laurens Wammes, Jan v.d.Sluis, Kees Eulink, Wouter v.d.Ham, ?, Ries Copier,?, Hess v.d.Dungen, Cor Werkhoven, Gerrit v.Gent, Hennie Geurts, Dik Pels. onderste rij: ,?,  Jo van Rijswijk, Ton Spithoven, ?, Directeur dhr.Van Buytene, Kees Pothuizen, Adriaan Smits, Jo Vermeulen,?, .



Terug naar de inhoud